Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

DOM PACHNĄCY CHLEBEM - RASZÓW

W sobotę 23.05.2015 roku został zorganizowany integracyjny wyjazd dzieci z rodzicami do Raszowa (powiat kamiennogórski). Uczestnikami były dzieci z obowiązkowego oddziału przedszkolnego „0 b” z  nauczycielem wychowawcą p. Jolantą Janz Witkowski.

      W pierwszych Cechach Rzemieślniczych na terenie Kamiennej Góry był  Cech piekarski. Państwo Agata Szwed i Krzysztof Matusiak kontynuują tradycje magii wypieku chleba. Dom swój nazwali „Domem  Pachnącym  Chlebem”. Na ternie posesji znajduje się mini skansen, gdzie właściciele zebrali stare rzeczy związane z chlebem i gospodarstwem domowym. Dzieci mogą przy okazji dowiedzieć się, jak mieliło się zboże na żarnach i nosiło cebrzyki na koromosie. Do czego służył cep i jak wyglądał skopek, co to jest kociuba i kosior. W mini skansenie jest wiele innych ciekawych eksponatów z regionu. Psi zaprzęg jest gotowy do jazdy latem na specjalnych wózkach, zimą hasky ciągną sanki.  

      Przy cieple bijącym z pieca chlebowego odbywają się warsztaty i pokazy pieczenia chleba. W starej izbie  znajdują się przedmioty codziennego użytku i te dawne i te współczesne. O tych i innych zwyczajach pieczenia chleba opowiada p. Agata. Ciasto chlebowe wyrabiane jest w misie ( dzieży ) z mąki razowej, soli, wody , ziaren lnu i słonecznika oraz zakwasu . Dzieci poznały tajniki przepisu dobrego, zdrowego chleba.  Same mieszały w dzieżach składniki, a po przełożeniu do foremek przystrajały ziarenkami swój chlebek, aby po upieczeniu rozpoznać swoje dzieło. Czekając na upieczenie chleba (około 2 godziny) , przy ognisku posililiśmy się raszowskim chlebem z miodem i „swojskim” mlekiem, rodzice przygotowali na ciepło kiełbaski. Odwiedziliśmy również p. Jerzego w  stadninie koni. Dzieci poznały pieski hasky o imieniach Bugie, Ceta, Czuba, Dako, Emi. Najmłodsza Emi zaprzyjaźniła się z dziećmi, uczestniczyła w zabawach ,dzieci mogły pokonać swoje lęki karmiąc z ręki hasky – pozowała z nami do zdjęcia przed chatą.  W  drodze powrotnej byliśmy w Rudawskim Parku Krajobrazowym na „ kolorowych jeziorkach”. Dzień minął bardzo szybko, sprzyjała ładna pogoda , miła atmosfera i wiedza ,którą dzieci koniecznie chciały podzielić się z innym, smakując zakupiony  wypieczony i własnoręcznie przyozdobiony chlebek.


  Pani Agata serdecznie zaprasza inne grupy na warsztaty pieczenia chleba do Raszowa. My potwierdzamy magię miejsca i w swoim imieniu również zapraszamy.

                                                                                                                                pedagog   LIDIA  REIF                                                                                                                                                                                  

Galeria



Przejdź do góry